Skip to main content

To måneder har snart passert i det nye året. Det florerer av «gode råd» innen helse og trening. Det kan være fristende med skyhøye mål som ødelegger motivasjonen allerede før februar er over. Det er en jungel av informasjon, så hvilke råd bør man egentlig følge? Hvem skal man høre på når man kan finne x-antall ulike svar på sosiale medier?

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet

I 2022 oppdaterte helsedirektoratet anbefalinger innen fysisk aktivitet. Den gode nyheten er at all fysisk aktivitet teller, og litt er bedre enn ingenting (1). Som definisjon er fysisk aktivitet all kroppslig bevegelse som er utført av skjelettmuskulatur, og som resulterer i en vesentlig økning i energiforbruket utover hvilenivå (2).

Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktiv 150 til 300 minutter med moderat intensitet, 75 til 150 minutter med høy intensitet eller en kombinasjon av disse iløpet av en uke. To eller flere av dagene i uken bør inneholde øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper. Personer som er lite aktive i hverdagen bør starte rolig, og gradvis øke aktiviteten mot anbefalingene (1). Det kan være lettere sagt enn gjort å få inn anbefalingene i en allerede stram timeplan, men husk at mange er fysisk aktive gjennom dagen uten å tenke på det. Kanskje går/sykler du til jobben? Tar trappene istedenfor heisen? Går av bussen ti minutter før du er fremme på jobb? En luftetur med hunden eller lek med barna bidrar også til fysisk aktivitet.

Hvorfor bør man følge disse rådene?

Fysisk aktivitet har mange fordeler både for den psykiske og fysiske helsen. Vi er skapt for bevegelse, og aktivitet påvirker kroppen umiddelbart. Energiforbruket øker med en gang du er i bevegelse, og bare det å stå fra å sitte aktiverer flere muskler. Pulsen og hjertets minuttvolum øker, kroppstemperaturen stiger, hjertet og musklenes gjennomblødning øker og det frigjøres endorfiner som kan gi en følelse av lykke og tilfredshet. Langtidseffekter kan gi mer overskudd i hverdagen samt økt kondisjon og styrke (3).

Til mindre fysisk aktiv du er nå- jo bedre utgangspunkt for å forbedre din fysiske form!

Er ikke det en god nyhet? Med andre ord, du trenger ikke vente en ny uke, ett nytt år eller til den dagen motivasjonen innhenter deg. Du trenger ikke «train hard or go home» eller trene 5-7 dager i uken. Selv om du ikke har trent en eneste dag i januar, er det ingenting som tilsier at det er for sent å starte nå. Du trenger ikke sammenligne deg med noen som helst andre enn deg selv, fordi vi har alle ulike utgangspunkt. Du kan finne din form for fysisk aktivitet, og til syvende sist er det du som har fasiten for hvilken type aktivitet som fungerer for deg. Det kan være lurt å oppsøke en profesjonell trener/terapeut for veiledning og råd, men det er du som skal gjøre jobben og finne en treningsform som kan opprettholdes over tid.

Skribent: Ida Elise Østebrøt, bachelor i fysioterapi og personlig trener

1. Helsedirektoratet. Voksne og eldre – generelle råd (Internett). (Oppdatert 9. mai 2022; hentet 30. januar 2023). Tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-i-forebygging-og-behandling/voksne-og-eldre#voksne-rad-anbefaling-fysisk-aktivitet-150-300-minutter-per-uke
2. Folkehelseinstituttet. Fysisk aktivitet i Norge (internett). (oppdatert 20.05.2022; hentet 30. januar 2023). Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/nettpub/hin/levevaner/fysisk-aktivitet/
3. Henriksson, J & Sundberg, C.J. Generelle effekter av fysisk aktivitet. I: Bahr, R, red. Aktivitetshåndboken – Fysisk aktivitet i forebygging og behandling. Oslo: Fagbokforlaget; u.å. s. 8-36