Bekkensmerter

 

Smerter

Bekkensmerter defineres som smerter i området rundt bekkenet. Fra fremme i symfysen til rundt hoftekammen og bak til iliosacralleddet(IS leddet). Muskulatur, leddbånd og bindevev tilknyttet bekkenet er også med. Ordene bekkenlåsning og bekkenløsning blir ofte brukt.

Både menn og kvinner kan oppleve bekkensmerter. Gravide er gjerne de som er mest utsatt. Vanlige symptomer ved bekkensmerter er smerter nederst i ryggen, smerter i IS leddene, smerter fremme i symfysen, smerter i setemuskulatur, smerter i lysken, smerter nedover i lår, smerter ved gange og smerter fra sittende til stående.

Ved graviditet oppstår det hormonelle forandringer i kroppen. En av forandringene er at man blir mer bevegelig i ledd. Bekkenet er området som blir størst påvirket. Grunnen til den økte bevegeligheten er at bekkenet skal kunne utvide seg for å gjøre det lettere for fosteret å passere fødselskanalen. Det er viktig at denne økte bevegeligheten skjer, men det kan også føre til bekkensmerter. Denne elastisiteten som oppstår gjør at musklene rundt bekkenleddene blir overbelastet for å stabilisere bekkenet.

En osteopat har god erfaring med bekkenplager, og anbefales om man sliter med disse plagene.